Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

A nagy küszöbkérdés

A nagy küszöbkérdés

Egy épületbelső tervezésekor vagy felújításkor a tervezők így a megrendelők is egyszer csak eljutnak egy elsőre triviálisnak tűnő kérdésig: el kell dönteniük, hogy az ajtók alatt legyen küszöb vagy sem. Számos szempontot kell ilyenkor figyelembe venni, nem mindegy ugyanis milyen helyiségek közötti teret kell elszigetelni nyílászáróval és hogy mennyire fontos szempont az akadálymentes közlekedés az egyes szobák kötött.

Legyen vagy ne legyen?

Tapasztalataink szerint hiába a legprofibb ajtószigetelés, ha a nyílászáró alatt nincs küszöb, akkor a hideg levegő, a hangok, a por, a szagok, vagy a pára, de akár mindenféle rovar is utat talál magának a szobákba. Sokan azonban azért kedvelik a beltéri ajtók küszöbmentes kialakítását, mert így a helyiség maximálisan akadálymentesített lehet. Akkor mégis mi az optimális megoldás, ha mindkét előnyt ki szeretnénk használni?

Amikor van, de még sincs

Szerencsére a technika ma már ott tart, hogy nem kell a két véglet között választanunk. Létezik ugyanis az úgynevezett automata küszöb. Ez az ajtó alsó élébe süllyesztett okos szerkezet, nem látható a szobában, de az ajtó becsukásakor hermetikusan lezárja az ajtó és a padló közötti rést. A szerkezetet többnyire az ajtó lábazatába kell rögzíteni, de léteznek utólag beszerelhető típusok is. A leghatékonyabb és leginkább esztétikus megoldás azonban az ajtóba mart változat.

Automata küszöbbel jól járunk!

Az ajtólap aljára szerelt légzáró eszköz úgy működik, hogy ajtócsukáskor lecsúszik az ajtó lapjából, így tökéletesen zárja a padló és az ajtó közti rést.  Az így keletkezett küszöb pedig javít az ajtó hang- és hőszigetelési képességén. Megszűnik a huzat, nem szűrődik át a fény, és a szagok, valamint kevesebb por és rovar jut be az ajtón keresztül. Mindeközben a szobák közötti átjárást sem gátolja, így akadálymentes közlekedésű lakásokhoz is ideális.    

Hol lehet praktikus?

Az automata küszöböket olyan helyiségeket elválasztó beltéri ajtókra is javasolt használni, amik között jelentős a hőmérséklet különbség, mint például a garázs és lakótér vagy spájz és konyha.
A fokozott hangszigetelés a zene-, mozi szoba, gyerekszoba, játékszoba, illetve dolgozószoba, hálószoba leválasztásánál is érdemes alkalmazni.
Létezik olyan kivitelben, ami zárja ugyan a rést, de a levegő cseréjét, a szellőzést lehetővé teszi. Ez hasznos és fontos lehet fürdőszobába vagy WC-be illetve passzív házakba is.

Kétféle kialakítás többféle kivitelben

Alapvetően két típusa van: a rejtett kivitelnél az ajtó alsó élében, előre vagy akár utólag kimart nútba szerelik, az utólag szerelhető változat pedig az ajtólap felületére illeszthető. Utóbbi  nem minden esetben esztétikus és valamivel kevesebb hatékonysággal bír, mint a gyárilag beépített (rejtett) automata küszöb.  Különböző kivitelű automata küszöbök léteznek a fa, az alumínium és a műanyag ajtókhoz, 300 mm hosszúságtól egészen az 1300 mm-es hosszig.

Kapható normál nyíló ajtókhoz, többszárnyú, toló- és üvegajtókhoz, vagy akár egyenetlen talajviszonyokhoz is.

Ha felmerül a küszöbkérdés, nézze meg automata küszöb kínálatunkat, nálunk biztosan megtalálja az optimális megoldást.  Kérdés esetén keresse szakembereinket bizalommal!

Scroll to Top