Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Az ablakmozgató mechanikáról bővebben

Ha felmerül egy ablak távolról történő nyitásának szükségessége, akkor két megoldás közül választhat: Kézzel, egy mechanikus távnyitó egységen keresztül, vagy egy motor segítségével lesz képes az ablakot puszta kézzel nem elérhető magasságokban nyitni és zárni.

4 típust különböztetünk meg, ha ablakmozgató mechanikáról beszélünk.

Nézzük is, melyek ezek!

Geze OL90, karos ablakmozgató szett

Sokak számára ismerős megoldás. Egy elérhető magasságban elhelyezett aluminium kar meghúzása biztosítja az ablakra felszerelt ollós mechanika mozgatását, és bebuktatja az ablakot. A mozgás mechanikus ollóra történő átvitelét egy takarólemezzel borított acélrúd biztosítja, melynek megjelenése abszolút esztétikus. Szükség esetén szélesebb (1200 mm feletti) ablakok esetében is alkalmazható, 2 db olló felszerelése mellett.

F7 Newton típus

Ez az egyik legelterjedtebb típus. Szintén befelé bukó ablakok mozgatására alkalmas, nagy előnye azonban az, hogy kiegészítő alkatrészek igénye nélkül alkalmas falsíkban és nem falsíkban, ill. akár nagy magasságban lévő befelé bukó ablakok mozgatására is Ennél a terméknél a kar helyett zsinór található, mely egy műanyag fogóban végződik. Az ablakot ennek a zsinórnak a meghúzásával lehet bebuktatni és visszazárni egyaránt.  Fehér, fekete, szürke színekben kapható.

KIT TOP – a kézi tekerős ablakmozgató szett

A KIT TOP ablakmozgató egység használható fel a legszélesebb körben. Falsíkban, és nem falsíkban lévő, befelé bukó és kifelé emelkedő, akár nagy magasságban lévő ablakok nyitását is lehetővé teszi. Itt a kézikar helyett egy kézzel tekerhető kurblival mozgatjuk az ablakot. A mozgás átvitelt esztétikusan eltakart bovdenek viszik tovább és juttatják el az ablakot nyitó mechanikához, mely kívülről úgy tűnik, mintha egy láncos motor lenne, de a látszat csal, mert nem tartalmaz motort. A KIT TOP egyszerre több ablak mozgatására is alkalmas, a különböző méretű és szilárdságú tekerő kurblik, és megerősített kiegészítő egységeknek köszönhetően, melyek több, akár egymás felett található ablak egyidejű mozgatását is lehetővé teszik.

Teleszkópos mechanika

Kifelé emelkedő ablakok nyitását valósítja meg. Főként tetőtéri ablakoknál ajánljuk. A termék mechanikai részét egy acél, menetes szár jelenti, melynek végén szem található. Ebbe a szembe kell beakasztani azt a hosszú, kampós végű tekerő rudat, melynek forgatásával toljuk kifelé az ablakot. Ha tetőteres irodával, szobával rendelkezik az épület, vagy pl. családi ház, akkor a teleszkópos ablak mechanika jó megoldást nyújt!

Scroll to Top