Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Elektromos ellenoldal – miért válassza?

Először is érdemes azt tisztázni, hogy mi is pontosan az elektromos ellenoldal? Azt hívjuk így, amikor  feszültségadásra az ajtózár kinyílik és kinyitásig nyitva is marad, majd belépés után automatikusan bezáródik mögöttünk.  A modern technika világában számos területen, épületnél rendkívül népszerű az elektromos ellenoldal.

 Mikor és hol használatos?

Az elektromos ellenoldalakat leginkább társasházak és családi házak kaputelefonos rendszerénél használják a gyakorlatban. Úgymond a távolság legyőzésére szolgál, hiszen a lenti bejárati ajtónál felcsöngető vendéget fentről a lakásból, irodából be tudjuk engedni.

 

Ezek mellett bizonyos beléptető rendszereknél is sokszor alkalmazzák,

ahol ún. kódbeütéssel vagy mágneskártya használatával történik

a belépő személy azonosítása, majd az ajtó kinyitása.

A mai, rendkívül modern elektromos ellenoldalak már akár 1000 kg-ot is

képesek ellenállásban megtartani.

 Ami azt jelenti, hogy ha ekkora erejű tárgy feszül nekik, akkor sem nyílnak ki vagy törnek meg. Régebben azért ez nem volt ennyire rendkívüli, mindössze 30-50 kg volt annak a szakítóerőnek a súlya, melynek ellenállni tudtak az ilyen zárak.

 Nézzük a kivitelt!

Kivitelezés tekintetében rövid vagy hosszú előlapos elektromos ellenoldalt tud választani, melyet elsősorban az adott ajtó szerkezetéhez, az ajtózár méreteihez és adottságaihoz, valamint a releváns biztonsági elvárásokhoz kell passzítania.  A rövid előlapos típust egynyelves zárakhoz használják, a hosszú előlapos változatot pedig két nyelvvel rendelkező zárakhoz ajánlják.

 Az elektromos ellenoldal működése alapján ezeket a típusokat tudja választani:

Normál működésű elektromos ellenoldal

Ezt addig tudja a belépő kinyitni, míg az ajtó a zár működéséhez szükséges áramot folyamatában megkapja.

Fordított működésű elektromos ellenoldal

Ezt a típust tűzgátló ajtóknál figyelhetjük meg és az előzőhöz képest pont fordítva működik, ugyanis a zár az áram elvételekor válik nyithatóvá.

Impulzus üzemű, belső memóriás elektromos ellenoldal

Itt egy belső, mechanikus kioldószerkezettel felszerelt zárról beszélhetünk, ami akkor is elérhetővé teszi az ajtó kinyitását, mikor már nem kapja meg a zár az áramot. Tulajdonképpen ennek a kioldószerkezetnek az emlékezete, a memóriája akkor törlődik, mikor a belépő kinyitja az ajtót, ami így bármeddig nyitva tartható és becsukódás után ismét lezárja az áram.

Kiiktatható elektromos ellenoldal

Ez a fajta ellenoldal akkor tud szuper választás lenni, ha folyamatosan van mondjuk pakolásra használva az ajtó, például szállítás vagy pakolás esetében. Szállító és fuvarozó cégeknél, futár cégeknél, boltoknál és éttermeknél ez például remek döntés. Ilyenkor a folyamatos felcsengetés és újbóli kinyitogatás kerülhető el, ami mindenképpen időt és energiát spórol mindenkinek. Az elektromos ellenoldalt egy apró mechanikus kar átkapcsolásával folyamatosan nyithatóvá lehet tenni mindaddig, amíg csak kell. Ha már nem kell nyitva tartani az ajtót, akkor egy kapcsoló segítségével, annak visszaállításával újra, elektromosan beállítjuk, hogy nyitható legyen az ajtó vagy a kapu.

Rászegzős elektromos ellenoldal

Ezt akkor érdemes választania, mikor nem lehet beszerelni, bevésni az elektromos zárat az ajtótokba, illetve mikor a kulcs nem tudja visszahúzni a kilincsnyelvét, vagyis nem váltós a zár az ajtóban. De a többpontos záraknál is ezt ajánlják, amikor a reteszek úgy záródnak, hogy felhúzzuk a kilincset.

 

Az Ön számára legmegfelelőbb és legoptimálisabb elektromos ellenoldal kiválasztásához

forduljon az Overmatichoz!

 

Írjon nekünk még ma és kérje ajánlatunkra online!

Scroll to Top