Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Hő és füstelvezetés​

Hő és füstelvezetés

A tűzvédelem egyik legfontosabb területe az ablakautomatizálás, hiszen tűz esetén ezek az automatikák biztosítják a nyílászárók nyitását annak érdekében, hogy a füst minél előbb távozzon az épületből. Ez azért kiemelten fontos, mivel a füstmérgezés lényegesen több áldozatot szed, mint maga a tűz. A működő automatikák nyitják meg a menekülési utat az épületben tartózkodók számára és felgyorsítják a helyszínre kiérkező tűzoltó egységek munkáját is.

A füstelvezető ablak automatikák egyik alapkövetelménye, hogy az épületben keletkezett tűz és az emiatt kialakult áramszünettől függetlenül is működőképesek legyenek. A Hő és Füstelvezető központ éppen ezért minden esetben 72 órás szünetmentes áramellátással, akkumulátorral rendelkezik, így megfelel ezeknek a követelményeknek. A füstelvezetés a tűzjelző központba beérkező jelzések alapján, emberi beavatkozás nélkül is létrejön.

Hogyan működik a füstelvezetés?

A cél az, hogy a felgyülemlett hőt és füstöt a lehető leggyorsabban kivezessük az helységből/épületből. Ehhez légáramlatot vagyis huzatot kell létrehoznunk, amihez az adott épület különböző pontjain meghatározott keresztmetszetű nyílászárók egyidejű nyitása szükséges. A füst a füstelvezető ablakokon keresztül távozik, míg a huzat létrehozását ún. friss levegő utánpótló nyílászárók (többnyire ajtók) biztosítják.

A hő és füstelvezető rendszer feladata, a meghatározott keresztmetszetű nyílászárók – a tűzjelző riasztási parancsától számított 1 percen belüli – kinyitása, amelyek biztosítják a füst és a forró égésgázok szabadba való kiáramlását.

NRWG rendszerek

NRWG egy mozaik szó, ami a német, Natürliche Rauch und Wärme Abzugsgeräte szavakból ered, ami magyarul Természetes Füst és Hő Elvezetést jelent. Lényeges, hogy az NRWG-nél a nyílászáró profilnak és az azt mozgató motoroknak együtt minősítettnek kell lenniük. Vagyis, a nyílászárót a rászerelt ablakmozgató motorral együtt vizsgálják be és minősítik az erre hitelesített szervek. Az NRWG rendszert már az épület tervezésénél figyelembe kell venni, be kell tervezni. Az NRWG rendszeren belül az ajtó és ablakmozgató motorokat, kupolákat vezérlő egység irányítja, mozgatja.     

Kérje szakembereink segítségét, ha hő és füstelvezető rendszerhez keres megoldásokat!

Scroll to Top