Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Interjú Szegedi Andrással, a Dormakaba Zrt. kereskedelmi üzletág igazgatójával

„A korrekt viselkedés és korrekt üzleti partnerség együtt az, ami az üzletfelek mindegyike számára vonzó. Azok között, akiket bátran merek ajánlani vasalat nagykereskedésként, az Overmatic 100% -ig ott van.”

Nosztalgia beszélgetés az újpesti Csülök vendéglőben a Dormakaba Zrt . kereskedelmi üzletág igazgatójával, Szegedi Andrással

Az Újpesti Csülök egy pazar kis vendéglő ,mint megtudtuk 1972 óta a tradicionális magyar konyha specialistája. Elugrottunk hogy együnk egy jó csülköt, beszélgettünk és felelevenítettük a múltat. Olyan jó hangulatú és őszinte üzleti-baráti beszélgetés volt, hogy úgy gondoltuk -András beleegyezésével- hogy közzé tesszük.

 András, te még emlékszel, hogyan is kezdődött?

Hm, úgy 2006 körül ismerkedtünk meg, kiállítottatok a Construmán. Odajártam a partnereinkhez, többször átjöttem a ti standotokra is, nagyon jó volt a hangulat, egész héten bandáztunk.. Ezek jó emlékek.

Pedig akkoriban még konkurens termékeket forgalmaztunk..

Igen, és nem is akartatok bővíteni. Nagyon reméltem, hogy megjön az eszetek és rájöttök, hogy  prémium Dorma termékre van szükségetek!😁 Azt a stratégiát követtem veletek kapcsolatban, amit korábban tanultam az értékesítésben: Ha nem tudsz beszállító lenni, akkor legyél te a legjobb második!

Igen, ez igaz. Tényleg elég aktívan ott voltál a közelünkben, sokszor kérdezted poénosan, hogy mikor kezdjük már el komolyan venni az iparágat? 😁 Végül is mikor tört meg a jég?

2007 végén. Akkor sikerült egy jó pillanatot megfogni, rábólintottál a Dormára, és elkezdődött a közös munka. A legjobb második bejött az első helyre. 😁

Hogyan láttál, hogyan ítéltél meg bennünket akkor?

Akkoriban még sokkal jobban fel volt osztva a vasalat nagykereskedői piac. Voltak nagyobb külföldi multi cégek és persze magyar tulajdonúak is, akik akkortájt meghatározó és aktív résztvevői voltak a piacnak. Ebbe csöppentetek bele, gyakorlatilag akkor indultatok el ezen a piacon. Azzal hogy a Dorma mellett döntöttetek, új ajtók nyílottak meg előttetek, amelyeket a nagyok már javában használtak.

Igen, tudom. A Dorma egy nagyon jó nevű és jól bevezetett, prémium brand volt már akkor is. Te mi alapján választottad a partenereidet?

Én mindig hosszú távú kapcsolatokban, partnerekben gondolkodtam. Akármilyen rideg, érzéketlen is az üzleti világ, az emberi tényezőt nem lehet kivenni belőle. Magyarországon legalábbis még mindig sok múlik az emberi kapcsolatokon. Nyilván vannak jobb és rosszabb pillanatok, de a jó szándék, egymás kölcsönös támogatása hosszútávon átsegít minden nehézségen.

Remélem az emberi oldalt mi mindig hoztuk. Bármilyen üzletről is volt szó.

A Ti lojalitásotok sosem volt megalkuvás. A DORMA prémium gyártóként mindig lojális, hosszú távú partnereket keresett, és ezt bármiféle kereskedelmi kényszer nélkül tette. Aki minket választott, az nem az ár miatt, hanem a minőség és a szolgáltatás miatt tette.

Nem esett nehezünkre lojálisnak lenni 😁

Igen, ez nagyon jó. Amit én tőled láttam, az a piacon nem mindig tapasztalható, de legalább is ritka korrektség volt. Mindig azt mondtad, hogy „élni és élni hagyni” , és ezt én sem ismertem és én sem mindig alkalmaztam megmondom őszintén .Láttam, hogy ez neked hosszú távon működik, és ez példa volt. Hagyni kell élni a versenytársakat is, tudod, egyszer neked, máskor nekem…

Hű, ez most nagyon jól esett! Köszönöm a megerősítést! 😁

Nincs mit! Ezek a sarokpontjai a közös kapcsolatnak. Azóta átalakult a piac, sok változáson, egy válságon is átesett . Sok emberi tényezőn múlt, hogy egyes cégek lesüllyedtek mások megerősödtek. Ebben az állandó változásban azt látom, hogy ti, ha nem is gyorsan, de folyamatosan tért hódítottatok. Ahogy mondod : élni és élni hagyni. Soha nem úgy gondolkodtál, hogy gyorsan meggazdagodni, gyorsan mindent letarolni.. Talán ez a feltétele annak, hogy a növekedés állandó legyen.

Abszolút egyetértek. Arra még kiváncsi lennék, hogy hogyan látsz minket mint üzleti partnert most 2019 Októberében?

Nyilvánvaló, hogy az én érdekem az, hogy a termékeink minél jobban menjenek. Így ha nagykereskedőt kell ajánlanom, bármelyik üzletágunkról legyen is szó, azt a céget ajánlom, aki hozzánk lojális. Ha valaki minket is árul, vagy csak kényszerből, néha a piac igényei miatt, de nem lojalitásból, azt én sem ajánlom szívesen. A korrekt viselkedés és korrekt üzleti partnerség együtt az, ami az üzletfelek mindegyike számára vonzó. Azok között, akiket bátran merek ajánlani vasalat nagykereskedésként, az Overmatic 100% -ig ott van. A mi esetünkben ugyanakkor a kölcsönös együttműködésnek nem csak az a feltétele és a hozománya, hogy az Overmatic vásárol tőlünk Dorma termékeket, hanem amikor nekünk szükséges egy-egy projektre idegen termék, ami az Overmaticnak van, azt mi tőletek vesszük.

Örülök, hogy egy jót beszélgettünk!

Scroll to Top