Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Légutánpótlás a természetes kéményhatásért

Légutánpótlás a természetes kéményhatásért

A légutánpótlás szó jelentése, hogy levegőt engedünk be az épületbe egy motorosan működtetett nyílászárón keresztül azért, hogy huzat keletkezzen. Tesszük azért, hogy a helyiségben vagy helyiségekben esetlegesen létrejött tűz és emiatt keletkezett gőzök, gázok, égéstermékek, vagyis a füst mielőbb eltávozzon az épületből. Ezért az épületgépészetben fontos, hogy folyamatos huzatot tudjunk fenntartani az épületekben.

A légutánpótló nyílászáró biztosítja nyitott esetben azt a légáramlást, amit huzatnak nevezünk. Ennek alapfeltétele egy más épületszinten vagy másik oldalon motorosan kinyitott, egy vagy több nyílászáró. Ezzel érhetjük el azt, hogy egyfajta természetes kéményhatás jöjjön létre az épületben. így jön létre a huzat az, ami az épületben tűz esetén keletkezett füstöt és hőt képes kiszállítani a szabadba.

A légutánpótló nem füstelvezető

A légutánpótlás funkciót azonban, jól el kell különítsük a hő és füstelvezetéstől. Légutánpótlás esetében a nyílászárók mozgatásához, motoros működtetéséhez, minősített motorok szükségesek. Működésüket vezérlő egység biztosítja a megfelelő időben és módon és 24 Volt egyenárammal üzemelnek. Légutánpótlásnál a nyílászárók nyitása, a nyitási felületük nagysága, adott nyílászárók nyitási szöge hatóságilag meghatározott és jogszabályban lefektetett szabályoknak kell, hogy megfeleljenek.

RWA rendszer

Az RWA német mozaikszó a Rauch und Warme Abzugsgerate szavak rövidítéséből keletkezett, ami magyarul a füst és hőelvezető berendezések együttes nevét jelzi.

Bonyolult számítások alapján meghatározható az a megfelelő, hasznos nyitási felületet, amin keresztül az épület átszellőztethető, úgy hogy a nyílászárók ezt a folyamatot automatikusan elvégezzék. Az ehhez szükséges számításokat jól képzett, tapasztalt szakemberek végzik.

Kérje szakértő kollégáink segítségét, ha nyílászáró automatizáláson gondolkodik! 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező csapatunk professzionális szolgáltatást nyújt a tervezéstől a kivitelezésen át a szállításig.

A légutánpótló nem füstelvezető

Scroll to Top