Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Pánikzárak – Nincs oka a pánikra!

A pánik kart karba öltve jár általában valamiféle veszély vagy fenyegetés észlelésével. Amikor pánikol, menekülni akar, ez egy természetes reakció. Most Önnek is eszébe jutott a Pánikszoba c. klasszikus film, Judy Fosterrel, ugye? Bár a pánikszoba, vagy annak fogalma egyáltalán nem egyenlő a pánikzárral, de természetesen összekapcsolódnak.

Mindenesetre Önnek nincs oka pánikra, ha a megfelelő pánikzárat választja!

De mi is az a pánikzár?

Egészen hivatalos magyarázatot keresve azt mondhatnám,

a menekülési útvonalakon található ajtókat, 

vagy azok profilját szerelik fel ún. pánikzárral. 

Egészen egyszerűen pedig: a pánikzár biztosítja a menekülést.

Ennek a zárnak az a különlegessége, hogy kifelé mindig könnyíti a kijutást, meneküljünk akár egy óriás pók elől, vagy valós tűzveszély elöl. A pánikzárak, pánik vasalatok több különböző típust is magukba foglalnak, mely kiválasztásánál érdemes előre tájékozódni, szakembert megkérdezni!

Trükkös a felszerelés?

Mindenekelőtt az ajtószárny, vagy szárnyak méreteit – szélesség és magasság – javasolt megnézni.

Ez határozza meg ugyanis, hogy kilincset, vagy gombot kell kívülre rögzíteni. Például, ha van Önnek egy mozgószárnyas ajtója, akkor arra egy ponton záródó pánikvasalat a legjobb választás. Bár, ha nagyon nagyon magas ez az ajtó, érdemes 3 ponton – alul/középen/felül – történő rögzítést alkalmazni. Nem ennyire trükkös az álló és két szárnyú ajtóra való pánikzár felszerelése, hiszen csak egy rögzítés alul, egy felül és már kész is a pánikzár.

Mindegy az anyag?

Az ajtó anyagának milyensége alapesetben szerencsére egyáltalán nem befolyásolja a pánikzár felszerelését. Lehet fa vagy műanyag, vagy bármilyen egyéb anyagból készült ajtója, ha kifelé nyílik, máris szerelhető rá a pánikzár. Érdemes azonban arra figyelni, hogy a szárny és a tokprofil egy síkban, azaz összhangban legyen egymással, máskülönben ún. zár-ellenoldalak is kellenek, hogy a méretkülönbséget áthidalják.

És ilyen  méretkülönbséggel bizony nagyon nem mindegy az ajtó anyaga sem

– alumínium, Pvc, fa -,

amit a kereskedővel mindenképp egyeztessen!

Ne akkor pánikoljon, amikor felszerelnék a pánikzárat, 

de az ajtószárny és tok méretének eltérése miatt nem tudják.

Mérjen le inkább mindent előre!

 

Scroll to Top