Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Amikor befékez az ajtó, avagy bővebben az ajtófékekről

Lakóházak, üzemek, csarnokok és irodaházak esetében nagyon fontos, hogy az ajtók rendesen zárhatók, csukhatók legyenek. Ennek persze gyakorlati aspektusa van főleg, hiszen télen a fűtés, nyáron pedig a klíma miatt rendkívül fontos, hogy az ilyen ipari és nagyobb lakossági létesítmények ajtajai könnyen és gyorsan záródjanak. Emellett például pakolás, szállítás esetén is elvárás, hogy az ajtó minél jobban és időben záródjon be.

Ezért célszerű az ajtóbehúzók felszerelése, mert így az ajtó becsukásának sebessége tulajdonképpen szabályozható.

Az ajtófék nem elhanyagolható részlet egy építkezésnél, mert az épület  “használatának” sikere ezen is múlik.

 

A technikai részletekről

Az ajtóbehúzó olyan önműködő mechanikus berendezés, amely azt a célt szolgálja, hogy automatikusan becsukódjon az ajtó.

Ugyanis ezeknek a szerkezeteknek elsődlegesen biztonsági, energia-megtakarítási és komfort szempontból fakadó célja van.

Főleg kórházakban, irodaházakban, illetve hivatalos és ipari létesítményekben, vagy lépcsőházak bejáratánál nagyon fontos a felszerelésük. A nyitáshoz szükséges erő és sebesség egyénileg szabályozható az ajtócsukók esetében.

Típusok és kiegészítés

  • Számos típusa van ám ezeknek az ajtócsukóknak, mint példuál: falra szerelhető, rejtett, padlócsukó. Van normál karos, csúszószínes és egyedi, kétszárnyú ajtóhoz megtervezett sorrendszabályzott változat is.
  • Kiegészítő funkcióik is elég széles skálán mozognak: mechanikus kitámasztás, elektromechanikus funkciók, késleltetett becsukódás, vagy éppen azt gátolja meg, hogy ne csapódjon ki az ajtó, vagyis ne tudjuk csak úgy kivágni az ajtót.

Hogyan válasszon?

Amire mindenképpen oda kell figyelni és számolnia kell vele az ajtó súlya, az ajtószárny szélessége. És természetesen az sem elhanyagolható, hogy milyen gyakran van használva az az ajtó, naponta hányszor és hányan jönnek rajta ki-be.

Szaknyelven ez annyi tesz, hogy ajtóbehúzók esetében az EN 1154-es és 1158-as szabványok az elsődleges iránymutatók. Ezen felül azonban szinte megszámlálhatatlan változat, típus és felszerelési mód van.

Mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni egy ilyen döntésben, és a részletek egyeztetése után pontosan  tudni fogja melyik ajtófékre van Önnek szüksége.

Mi segítünk!

Szerencsére az Overmatic ebben is a szakértő,  és az ajtócsukó kiválasztásában is örömmel segítünk Önnek!

Webshopunk oldalán megnézheti, hogy milyen széles a kínálat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérje ajánlatunkat online!

 

Scroll to Top