Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Brushless (kefe nélküli) motorok

Mit tud a Brushless, vagyis a kefe nélküli motor?

A költségcsökkentés és a környezetbarát energiafelhasználás napjainkban fontosabb, mint valaha. Ezért a villanymotorokat egyre több helyen alkalmazzák, közülük pedig kiemelkednek a kefe nélküli, egyenáramú (BLDC) motorok. Ezek a piacon folyamatosan domináns szerepet töltenek be. Az akkumulátoros szerszámgépektől az ipari automatizálásig vagy az elektromos bicikliktől az ajtónyitó automatikáig, egyre több mozgásvezérlő alkalmazásba építenek kefe nélküli motorokat.

Ezek a BLDC megoldások bonyolultabb meghajtó elektronikát igényelnek, mint a kefés alternatívák, de az ilyen motorok számos működési előnyt kínálnak, nagyobb hatékonyságot és teljesítményt nyújtanak. Ez lehetővé teszi, hogy kisebb, könnyebb és olcsóbb motorokat lehessen alkalmazni. Ugyanakkor, kisebb a mechanikai kopásuk, ami magasabb megbízhatóságot, hosszabb élettartamot biztosít, és jóval kevesebb karbantartást igényelnek.

Mi az a BLDC tulajdonképpen?

A kefe nélküli egyenáramú vagyis a „BrushLess DC” motor (BLDC) vagy elektronikus kommutációjú egyenáramú motor (ECDC) egy szinkron villanymotor, egyenáramú táplálással (DC).  A kefés mechanikus kommutáció helyett elektronikusan vezérelt rendszerrel rendelkezik. Az ilyen motorokban az áram és a nyomaték, a feszültség és a fordulatszám egyenesen arányos.

A BLDC motorban a tekercsek (elektromágnesek) nem mozognak; helyettük az állandó mágnesek forognak és az armatúra marad nyugvó. A kefe-kommutátor rendszert felváltja egy elektronikus vezérlő. A vezérlő hasonlóan osztja el az áramot, mint az egyenáramú kefés motor, de ez egy félvezetős áramkör a kefe-kommutátor rendszer helyett.

A brushless motorok előnyei

Nem véletlenül egyre népszerűbb ez a mozgató technológia, hiszen számtalan előnnyel rendelkezik a hagyományos kefés egyenáramú motorokkal szemben.

  • magasabb hatékonyság
  • megbízhatóság
  • sokkal halkabbak a kefével rendelkező társaiknál
  • hosszabb élettartam (nincs kefe, ami elkopjon)
  • kevesebb karbantartási költség
  • nem keletkeznek szikrák a kommutátornál és kisebb az elektromágneses interferencia(EMI).

Mivel a forgórészen nincs centrifugális erők hatásának kitett huzalozás, és mivel a tekercsek a motorházhoz vannak rögzítve – vagyis hővezetéssel tudják leadni a keletkezett hőt – így nincs szükség légáramra a motor belsejében hűtés céljából. Ez azt jelenti, hogy a motor belseje teljesen zárt lehet, így védve marad a szennyeződésektől. 

A BLDC megoldások minden olyan területen alkalmazhatók, ahol a kefés egyenáramú motorok

A BLDC motorok azonban sokkal hatékonyabban alakítják át az elektromosságot mechanikai erővé, mint a kefés egyenáramú motorok. Ez főleg annak köszönhető, hogy a kefék hiánya miatt mentesek az elektromos és súrlódási veszteségektől.  A BLDC-k jobb hatékonysága mellett a motorok beépített mikroprocesszora lehetővé teszi a programozhatóságot, a légáram jobb befolyásolhatóságát, és soros kommunikációt.

Scroll to Top