Telefon: +36-1-249-4746 | Mobil: +36 70 385 6877 | E-mail: office@overmatic.hu

1044 Budapest, Megyeri u. 51.

Gázrugók az ablakmozgatásban

Gyakran felmerül az igény, hogy egy magasban lévő, a függőlegestől és a vízszintestől eltérő dőlésszögű, kifelé emelkedő ablakot oly módon kell mozgatni, hogy a mozgató motor ne lógjon be a térbe. Ez egy láncos motor felszerelését vetíti előre, ami azonban önállóan nem alkalmas jelentős tolóerő kifejtésére. Ebben az esetben jönnek szóba a gázrugók, melyek nagy erővel tudják támogatni az alkalmazandó láncos motor múködését.

A gázrugó egy Hidro-pneumatikus (olaj-nitrogén) szabályzású szerkezet, mely egy nyomásálló csőből és egy dugattyús rúdból áll. Magas nyomású nitrogénnel van feltöltve, mely a dugattyúra hat. A nitrogénen kívül a gázrugó belsejében bizonyos mennyiségű olaj is található, mely elsősorban a mozgó alkatrészek kenését végzi.

A gázrugó fizikai elemek mozgatását, ezen mozgások megkönnyítését szolgálja. Húzó- vagy tolómozgást ill. ilyen irányú fékezést, csillapítást képes véghezvinni. Alkalmas ajtók , ablakok, lépcsők mozgatására, valamint ferde síkban elhelyezett ablakok motoros mozgatásánál tehermentesítő szerepet lát el. Erejét és paramétereit gyártás előtt meg kell határozni. (megfelelő számítások alapján).

 A gázrugók kis helyet igényelnek, zavartalanul elhelyezhetők, nem lógnak be a térbe, fekete, ezüst vagy akár színre fújt kivitelük esztétikusan beolvad a környezetbe. Beltérben és kültéren egyaránt alkalmazhatók, akár -20C°-okban is képesek működni. Élettartamuk átlag 8 év, személygépkocsiban a csomagtartó működtetését akár 15 évig is képesek jól ellátni. A gázrugók teljesen gondozásmentesek.

Scroll to Top